انواع دار قالی : چند نوع دار قالی داریم؟
دار قالی چیست؟ دار قالی به وسیله ای برای بافتن قالی گفته میشود که عموما از جنس چوب است و دارای چارچوب مستطیلی است که همراه آن پایه و نیمکت برای نشستن افراد تعبیه شده است.دار های بافندگی گلیم جاجیم و ... بسیار شبیه به دار های قالی بافی هستند با این تفادت که دار های قالی بافی به مراتب از داری های گلیم و جاجیم پیشرفته تر هستند.
در دوران قدیم که هنوز دستگاه های قالیبافی ماشینی تولید نشده بود بعضی از افراد برای خود دار قالی تهیه کرده و شروع به بافتن قالی و فرش برای منزل خود میکردند. و گاها از این طریق درآمد زایی میکردند و برای قالی های بافته شده را برای فروش قرار میدادند. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی دستگاه های ماشینی بافندگی فرش تولید شد و قالی و فرش های دستبافت به شدت قیمتی و گرانبها شدند.
مقاله مرتبط : ترفند هایی برای نگهداری فرش دستبافت
انواع دارهای قالی
به طور کلی دار های قالی به دو نوع عمودی و افقی تقسیم بندی میشوند:
دار افقی: این نوع دار به صورت موازی سطح زمین و با ارتفاع 25 تا 30 سانتی متری از سطح زمین نصب میگردد. دار افقی قدمت بیشتری نسبت به دار عمودی دارد.به دار افقی دار زمینی یا خوابیده هم گفته میشود.
دار قالی عمودی: دار عمودی بعد از دار افقی معرفی شد و به نوعی تکمیل کننده دار افقی میباشد به صورتی که دار عمودی مشکلاتی را که در دار افقی وجود دارد را حل کرده است زیرا شخص مجبور است که به صورت پشت آن بنشیند.امروزه اکثر افراد و آموزشگاه ها از این نوع دار برای قالیبافی استفاده میکنند.
دار قالی از چه اجزائی تشکیل شده است؟
دار قالی دارای اجزائی است که البته با توجه به عمودی یا افقی بودن دار تفاوت های کوچکی نیز دارند.همچنین با دار قالی میتوان گلیم و جاجیم و ... بافت.
اجزای دار قالی شامل:
سر دار: در قسمت فوقانی سر دار قرار میگیرند و مهار چله ها را بر عهده دارد.
چوب دارتی: در میان چله ها قرار میگیرد و از زیر سر دار تا پشت چوب کوجی حرکت میکند. وظیفه اصلی این وسیله حفظ فاصله و زیرورو چله است و باعث میشود که عملیات پود کشی راحتتر انجام شود.
گوه: وسیلهای است به شکل مثلثی که در محل اتصال سر دار، زیر دار و راست رو قرار میگیرد و وظیفه اصلی آن شل و سفت کردن چله ها است.
راست روها: در دو قسمت کناری دار قرار میگیرد و وظیفه آن، نگهداری و مهار سر دار و زیر دار است.
فندک: در پایین سر دار و در فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتری از آن قرار میگیرد. بسته به اینکه دار مربوط به کدام نواحی ایران باشد، حضور آن متفاوت است و ممکن است از اول تا آخر قرار بگیرد یا فقط در زمانهای خاصی از آن استفاده کرد.
چوب کوجی: در میانه دار قالی قرار میگیرد و وظیفه اصلی آن جلوگیری از کج شدن فرش در هنگام بافت است.
زیر دار: در قسمت فوقانی دار قرار دارد و وظیفه آنهم مهار چله ها است.